Skip to main content
f60c3f9b-be13-492c-8fe6-61d19f6035fd.JPG.webp

SIGURANȚA PE INTERNET

96% dintre copii accesează Internetul folosind telefonul smart, iar unul din doi copii a fost victimă a diverselor forme de hărțuire în mediul online.

Salvați Copiii își propune să reducă numărul cazurilor alarmante prezentate în studiile din ultimii ani, potrivit cărora 54% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani afirmă că au fost afectați emoțional sau jigniți în spațiul virtual. Totodată, 43% dintre ei admit că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 61% simțindu-se inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet. Deși mediul online reprezintă principala sursă de informare a copiilor respondenți, 48% dintre copii afirmă că verifică uneori, rar sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor citite online (Studiu Salvați Copiii, 2019). 

Siguranta-pe-internet-1.png

Pentru a ne atinge scopul: 

•    Organizăm activități de formare si ateliere pe teme legate de siguranța online adresate copiilor, părinților, profesorilor și specialiștilor. 
•    Oferim consiliere - la ctrl_AJUTOR poți să pui orice întrebare legată de internet sau folosirea tehnologiei profilor noștri de net. 
•    Oferim o linie de raportare - la esc_ABUZ poți să raportezi conținutul ilegal întâlnit pe paginile web românești și să ajuți la construirea unui Internet mai sigur. 
•    Coordonăm o amplă rețea de voluntari - cadre didactice și specialiști care lucrează cu copiii – care implementează activități educaționale la nivel național. 

Derulăm proiectul în România încă din 2008 sub numele Sigur.info, iar din 2016 am devenit Ora de Net! În acest timp peste 506.000 de copii și 130.000 de părinţi și profesori au fost implicați direct în activități educaționale, 7.400 de copii au beneficiat de informare și consiliere și mai mult de 9.100 de sesizări au fost făcute prin linia specializată de raportare. 

În 2019, alături de Alina Eremia, Irina Rimes, Mimi, Deliric si Alex Dărăgiu aka Alpaca Legion am lansat campania „O lume fără frică” prin care ne dorim să încurajăm copiii care au experimentat sau au fost martorii fenomenului de cyberbullying să împărtășească experiențele lor și să ceară ajutorul, fără teama de a fi criticați sau judecați. Mai multe la www.farafrica.ro.

Rezultate

  • Rezultate
  • Am dezvoltat primul curs acreditat adresat cadrelor didactice referitor la folosirea creativă, utilă și sigură a Internetului, în colaborare cu Kreative Research, Ministerul Educației Naționale și Casele Corpului Didactic din întreaga țară. 
  • Suntem membri în rețelele internaționale Insafe și Inhope, cele mai mari coaliții care promovează principiile cetățeniei digitale la nivel mondial și contribuie la dezvoltarea unui Internet util și sigur pentru copii. 
  • 10.000 de tineri și cadre didactice s-au implicat în programul de voluntariat Ora de Net în cei zece ani de activitate. 
  • De-a lungul anilor am colaborat cu peste 3.600 de instituții de învățământ din România. 
  • 260 de specialiști din toate județele României au participat la cursuri de formare pe tema “Protecția copiilor în mediul online” și au devenit Formatori Ora de Net în județele de proveniență. La rândul lor, aceștia au organizat activități de informare pentru 25.000 de părinți, cadre didactice și alți specialiști. 
  • Am organizat școli de vară la care au participat peste 200 de copii din România și alte 11 țări europene, aceștia devenind ambasadori ai siguranței pe Internet.  
  • Am implementat 3 proiecte naționale adresate copiilor cu deficiență de auz și de vedere pe teme conexe folosirii noilor tehnologii.
  • Colaborăm cu Ministerul Educației Naționale, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție și Inspectoratul General al Poliției Române și coordonăm câte o echipă interdisciplinară de specialiști la nivelul fiecărui județ, reprezentanți ai structurilor Inspectoratelor Școlare Județene, Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională, Caselor Corpului Didactic, Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copiilor și ai Inspectoratelor Județene de Poliție - departamentele de Analiză și Prevenire a Criminalității și Birourile de Combatere a Criminalității Organizate.

ARROW-RIGHT.png 
Intră pe oradenet.ro să vezi cum facem din net un loc mai sigur!

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Fenomenul știrilor false

Creșterea gradului de informare al părinților și copiilor cu privire la astfel de fenomene dăunătoare reprezintă o prioritate a organizației, acțiunile noastre vizând protecția copiilor și combaterea efectelor dezinformării asupra acestora. 

Citește mai mult

Știrile false - Recomandări

Știrile false sunt conținuturi create cu scopul deliberat de a dezinforma și pot avea o sumedenie de efecte nocive, atât la nivel individual, cât și social. Responsabilitatea de a le opri este noastră, a tuturor. Primul pas spre schimbare pozitivă este să cunoști toate formele pe care acest fenomen le poate lua.

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE