Skip to main content
df30d906-68e7-4e0f-a01a-367c5c365bad.JPG.webp

Iași

Salvați Copiii Iași a fost înființată în anul 1991 și a aderat încă de la început la mișcarea de promovare și de apărare a drepturilor copilului.

Programele Filialei Iași s-au adresat și se vor adresa tuturor copiilor, acordând o atenție deosebită celor aflați în situații dificile.

Activând în comunitatea ieșeană de 26 de ani, Filiala Iași asigură servicii prin programele și proiectele implementate și a dezvoltat expertiză pentru următoarele categorii de copii: copiii abuzați fizic, psihic sau sexual; copiii traficați; copiii străzii; copiii exploatați economic; copiii singuri acasă (care au cel puțin un părinte plecat în străinătate); copiii care suferă de tulburări de sănătate mintală sau la risc de a dezvolta tulburări din sfera sănătății mintale; copiii care au abandonat şcoala sau care se află în risc de abandon şcolar, copiii afectați de sărăcie, copiii cărora le-au fost încălcate drepturile prevăzute de lege.


Școala mobilă 

Programul își propune să contribuie la prevenirea fenomenului de abandon școlar, precum și la reducerea numărului de copiii care au abandonat școala sau nu sunt școlarizați. 
Obiectivele proiectului sunt reprezentate de: 

  • Prevenirea abandonului școlar în rândul copiilor aflați în dificultate; 
  • Ameliorarea fenomenului de excludere și marginalizare a copiilor vulnerabili;
  • Dezvoltarea unui model alternativ de educație și de recuperare socio-educațională a copiilor care petrec mult timp în stradă. 

Programul presupune realizarea unor activități educative stradale prin intermediul unei Școli Mobile, un instrument educațional conceput pentru copii aflați în diferite situații de risc. Adaptată atât tehnic cât și pedagogic la realitatea copiilor străzii, Școala Mobilă facilitează și sporește eficiența intervenției stradale. Școala Mobilă este construită pe un sistem cu 4 roți și este formată dintr-o serie de 5 table conectate între ele, care se pliază. De aceste table se atașează planșe pe diferite domenii: drepturile copilului, literatură, matematică, vocabular, educație pentru sănătate, terapie creativă, prevenire consum droguri, prevenire prostituție, prevenire HIV/SIDA. 

Scoala-Mobila
Beneficiarii proiectului sunt 100 de copii din zonele defavorizate ale orașului Iași, copii care provin din familii sărace și care au abandonat școala sau prezintă risc de abandon școlar. Programul se desfășoară în cartierele mărginașe ale orașului Iași, acolo unde serviciile socio-educaționale sunt greu de implementat în manieră tradițională. Programul aduce la școală și la grădiniță zeci de copii în fiecare an.

Află mai multe despre programul Școala Mobilă » 

 

Grădinița de acasă

Proiectul contribuie la reducerea gradului de excluziune socială și vulnerabilitate a copiilor și constă în realizarea și susținerea în parteneriat cu primăriile locale a 5 grădinițe în comunități izolate din județele Iași și Vaslui. 
Satele unde funcționează grădinițele sunt: 

  • Sat Mănăstirea, comuna Dagâța, județul Iași; 
  • Sat Petrești, comuna Golăiești, județul Iași; 
  • Sat Mironeasa, comuna Mironeasa, județul Iași; 
  • Sat Barboși, comuna Hoceni, județul Vaslui; 
  • Sat Orgoiești, comuna Bogdănești, județul Vaslui. 

În localitățile unde nu am găsit un spațiu al primăriei am apelat la cetățeni care au pus la dispoziție o casă personală pentru a oferi educație timpurie preșcolarilor. Pentru definirea izolării am luat în considerare criterii precum: situarea la o distanta mai mare de 25 km față de cel mai apropiat oraș; absența unor instituții fundamentale; insuficiența serviciilor sociale; absența mijloacelor facile de mobilitate spre alte localități; rezumarea la activități de supraviețuire; lipsa de atractivitate economică și turistică. Prin deschiderea grădinițelor, în fiecare an 100 copii preșcolari nu mai parcurg pe jos 175.301 km, economisind 25.704 ore și beneficiază de peste 100.000 de ore de educație preșcolară.

Află mai multe despre programul Grădinița de acasă »

 

ZOOM ÎN comunitate

Proiectul ZOOM ÎN Comunitate are ca scop dezvoltarea serviciilor specializate în reabilitarea copiilor expuși la violență (în cadrul familiei sau școlii) din zonele urbane și rurale ale regiunii de Nord Est în vederea asigurării protecției și menținerii la un nivel optim al sănătății, siguranței și stării de bine a acestora. În perioada aprilie - decembrie 2016, 21 de copii expuși la violență în familie sau în comunitate și 13 familii au beneficiat de servicii specializate de consiliere și psihoterapie și 195 de părinți, din 10 comune selectate în proiect (Popești, Belcești, Erbiceni, Mironeasa, Răducăneni, Drăgușeni, Șcheia, Ceplenița, Probota și Scânteia) au participat la 20 de sesiuni de educație parentală în urma cărora și-au îmbunătățit și exersat abilitățile de disciplinare pozitivă a copiilor. De asemenea, 254 de copii cu risc de a fi expuși la violență, din comunitățile rurale, au fost implicați într-un program de dezvoltare a abilităților de viață.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Iași și este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. 

Află mai multe despre programul ZOOM IN comunitate »


 

​Date de contact Salvați Copiii Filiala Iași:

Președinte: Ioana Atasiei
Adresa: Str. Ion Simionescu nr. 6, PT. 15, cartier Dacia, CP 700407, Iași
Telefon: +40 742 281 121 / fax: +40 232 219 986
E-mail: [email protected]

MAI MULTE ÎN ACEASTĂ SECȚIUNE

Argeș

Filiala Argeș a luat naștere în 1991, de-a lungul timpului fiind desfășurate activități care vin în sprijinul copiilor și prin intermediul cărora se asigură că drepturile copilului sunt respectate și că protecția copilului este prioritară.

Citește mai mult

Brașov

Biroul local din Brașov acționează pentru respectarea drepturilor copilului, prin organizarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice, a campaniilor de informare și prevenire și sprijinirea tuturor copiilor.

Citește mai mult

Caraș-Severin

În Filiala Caraș-Severin sunt în derulare în prezent atât proiecte cu caracter național, cât și proiecte locale, care vin în sprijinul copiilor aflați în situații de risc, dar și a părinților acestora.

Citește mai mult
Donează acum
DONEAZĂ PENTRU DOTAREA MATERNITĂȚILOR CU ECHIPAMENTE MEDICALE